2008/08/09

Kako se dijagnostikuje multipla skleroza?

Kako se dijagnostikuje multipla skleroza? 

Ne postoji pojedinačni test za dijagnostiku MS, što je čini teškom bolesti za dijagnostikovanje. Simptomi mogu da imitiraju brojna stanja i mogu se menjati u zavisnosti od područja centralnog nervnog sistema koji je zahvaćen gubitkom mijelina. Simptomi takodje variraju od osobe do osobe, a takodje i iz dana u dan kod iste osobe. Neki rani simptomi multiple skleroze su: 

   - Slabost ili utrnulost različitih delova tela, obično ekstremiteta. 
   - Neočekivana slabost, vrtoglavica i zamor. 
   - Zamagljen vid, duple slike ili slepilo.


Ostali simptomi mogu biti: 
   - Mišićni spazam (ukočenost mišića) 
   - Oštećenje čula dodira i sposobnosti da se osete razlike u temperaturi i bolu na dodir 
   - Problemi sa ravnotežom i koordinacijom 
   - Tremor (podrhtavanje) 
   - Problemi sa govorom 
   - Problemi kontrolisanja pažnjenja bešike i debelog creva 
   - Seksualni problemi 
   - Depresija 
   - Srednje izraženi problemi pri koncentraciji, pažnji, pamćenju i proceni. 
   - Blag do jako izražen bol 
   - Osetljivost na vrućine

Da bi se dijagnostikovala multipla skleroza koriste se brojni načini i testovi koji često pomažu i u eliminisanju ostalih mogućih uzroka: 

- Anamneza stanja: Lekar uzima podatke o istoriji bolesti pacijenta, porodičnoj istoriji i pažljivo postavlja pitanja pacijentu o njegovim simptomima, njihovom trajanju i početku. 
- Fizikalni (neurološki) pregled: Obuhvata testove koji će pokazati u kakvom su stanju nervi i mišići. Lekar obraća pažnju na slabost u specifičnim delovima tela, nekoordinisanim pokretima očiju, problemima sa ravnotežom, vidom i govorom. 
- Magnetna rezonanca (MRI): Ako lekar posumnja na ovo stanje, sledeći korak su dodatni dijagnostički testovi, počevši sa magnetnom rezonancom. Kod multiple skleroze skenira se mozak ili kičmena moždina u zavisnosti od simptoma koje je lekar utvrdio. Na slici koja se dobije uočljive su mrlje odn. ožiljci na centralnom nervnom sistemu gde je mijelin uništen. Ta polja se označavaju kao plakovi (plaques). Pošto i ostala stanja i poremećaji mogu dati istu sliku na skeniranju magnetnom rezonancom, ona sama ne može dati definitivnu dijagnozu, ali se lekari primarno oslanjaju na MRI kako bi videli sumnjive lezije. 
- Cerebrospinalna tečnost: Može se uzeti uzorak cerebrospinalne tečnosti - likvora. Kod ovog testa ispituju se abnormalnosti povezane sa multiplom sklerozom, kao što su: povećanje belih krvnih ćelija i velika količina antitela tipa imunoglobulina G. 
- Evocirani potencijali (EP): Ovi elektronski testovi mere brzinu nervne sprovodljivosti. Najčešće se koriste: vizuelni, auditivni i senzitivni evocirani potencijali. Oni ukazuju na ove puteve koji se tada mogu detektovati kao oštećena polja u mozgu.

Nema komentara:

Objavi komentar